vezi mai mult

Pepiniera Î.S. ,,Îtreprinderea pentru Silvicultură Orhei” a. 2023
12.10.2023     
 
Campania ,,ZIUA MONDIALĂ A CURĂȚENIEI 2023”
12.09.2023     
 
Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate » Vizita de lucru a specialiștilor din cadrul secției Proetecție și Monitoring ICAS.
15
05.2023
Vizita de lucru a specialiștilor din cadrul secției Proetecție și Monitoring ICAS.
   
 

Pe data de 12.05.2023, specialiștii din cadrul ICAS secția Protecție și Monitoring, împreună cu Inginerul pază și protecția pădurilor din cadrul Î.S. ,,Îtreprinderea pentru Silvicultură Orhei” au efectuat o vizită de lucru pentru a analiza starea arboretelor și gradul de răspândire a bolilor și dăunătorilor în suprafețele de probă permanente din ocoalele silvice Pohrebeni și Seliște.

În urma preluării datelor din teren au fost depistate următoarele specii de dăunători: Molia verde a stejarului (Tortrix viridana), complexul de Tortricide, speciile din familia Pyralidae, Cotarul verde (Operophtera brumata), Cotarul brun (Erannis defoliara), complexul de Geometride, speciile din familia Noctuide, au mai fost depistate și Viespile frunzelor de stejar (Cynips querqusfolii), Omida păroasă a stejarului (Lymatria dispar), dar într-un număr foarte mic. În complexul de dăunători defoliatori în general specia predominantă este Cotarul verde (Operophtera brumata).

În contextul celor menționate mai sus putem menționa următoarele: la momentul actual populația dăunătorilor defoliatori față de anul precedent este în creștere, dar depunem efort maxim pentru a menține situația sub control, întru neadmiterea și mai productiv a acestor dăunători, prin ieșiri în teren și monitorizarea permanentă a arboretelor din Î.S. ,,Întreprinderea pentru Silvicultură Orhei”, ca ulterior de a interveni cu măsuri de combatere a acestora.